Spletno mesto uporablja piškotke, da lahko razločujemo med obiskovalci in izboljšujemo delovanje strani. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov.

SONČNE ELEKTRARNE

Znanstveniki so dognali, da sončna energija pada na Zemljo že pet milijard let in predvidevajo, da bo tako še vsaj naslednjih pet milijard let. Dnevno na naš planet pade več sončne energije kot je človeštvoporabi v enem letu.

Trenutno se sončna energija najpogosteje uporablja za ogrevanje tehnične in sanitarne vode prek sončnih kolektorjev in za proizvodnjo električne energije s ti. fotonapetostnim efektom poli- ali monokristalnega silicija oz. njegovih celic, ki sestavljajo fotonapetostne module. Ti moduli so ključni elementi sončnih elektrarn, ki omogočajo neslišno proizvodnjo elektrike brez ekoloških obremenitev ali izpusta neželenih emisij. Spadajo med tehnologije sedanjosti, saj že danes skoraj vsa komunikacijska sredstva temeljijo na uporabi fotovoltaike, in prihodnosti, saj se bo njihova uporaba zagotovo še razširila.


Razlogi za sončno elektrarno

    1. Sončna elektrarna je varna naložba. V času turbulentnega in nepredvidljivega dogajanja na trgu nepremičnin, borznih tečajev in drugih finančnih parametrov, ki so soodvisni in podvrženi recesiji, v kateri živimo, je sončna elektrarna investicija, ki je med varnejšimi.
    2. Sončna energija je zastonj. Za svojo energijo sonce ne izstavlja računov in je na voljo v skoraj neomejenih količinah.
    3. Sončna elektrarna je okolju prijazna. Z vsakim wattom inštalirane moči svoje sončne elektrarne skrbite za okolju prijazno pridobivanje električne energije.
    4. Sončna elektrarna je donosna in ekonomična naložba. Interna stopnja donosa v nekaterih primerih dosega ali celo presega 10 %, kar je zagotovo motiv, ki investicijo v sončno elektrarno uvrsti v želeni portfelj. To je dolgoročna naložba, saj lahko življenjska doba pravilno postavljene elektrarne dosega 40 let in več. Električno energijo, ki jo proizvede vaša sončna elektrarna, lahko porabite za svoje potrebe ali jo oddajate v električno omrežje po višji zagotovljeni odkupni ceni, elektriko za svoje potrebe pa kupujete po nižji tržni ceni.
    5. Naša država deloma spodbuja investicije v sončne elektrarne z zagotovljenimi odkupnimi cenami prek podjetja Borzen. Višina odkupne cene je odvisna od tipa in velikosti sončne elektrarne, nespremenjena pa velja 15 let. Ta naložba je varnejša in donosnejša od državnih obveznic ali varčevanja v banki. Po preteku prvih 15 let lahko proizvedeno elektriko prodajate po tržni ceni ali porabite sami.