Izkoristite poletne dni za razmislek o postavitvi sončne elektrarne

Izkoristite poletne dni za razmislek o postavitvi sončne elektrarne

Poletje je čas za razmislek, sveže ideje in načrtovanje novih projektov. Prve dopustniške dni prija uživanje in sproščanje, zatem pa se veliko ljudi sprašuje, kaj naj počnejo. Želite uresničiti premišljen, okolju prijazen in stroškovno učinkovit projekt? Izberite postavitev sončne elektrarne. Od ideje do realizacije vas čaka kar nekaj dela, zato izkoristite proste dni za izdelavo načrta, kateremu boste v nadaljevanju enostavno sledili.

Kako začeti?

Ko se podamo v dolgoročno investicijo, je prvi korak podrobna raziskava. Vprašamo se, v kakšen projekt se podajamo, ali je izvedba sploh smiselna, kakšne so prednosti in slabosti, kaj vse potrebujemo za njegovo izvedbo, poiščemo navdih pri relevantnih referencah …

Sončna energija, pridobljena s pravilno tehnologijo, predstavlja okolju prijazen, brezplačen vir, ki ga lahko uporabimo za napajanje električnih naprav. Število sončnih elektrarn eksponentno raste. V lanskem letu je bilo po podatkih portala za fotovoltaiko, v Sloveniji postavljenih 3.947 sončnih elektrarn oz. 60 % več kot leto prej, njihova skupna moč pa znaša 55 megavatov oz. 80 % več kot leta 2019. Posledično se povečuje tudi število izvajalcev, zato dodatna previdnost pri izbiri energetskega partnerja ni odveč. Najcenejši ponudnik ni vedno najprimernejši. Izvedbo zahtevnega projekta zaupajte zanesljivemu energetskemu partnerju, saj načrtovanje, montaža in vzdrževanje sončnih celic zahtevajo številna znanja in večletne izkušnje. V podjetju Moja elektrarna bo izgradnja v rokah strokovno podkovanje ekipe, ki je do sedaj nad porabo sončne energije navdušila več kot 500 zadovoljnih uporabnikov.

Kakšni bodo stroški investicije?

Ob načrtovanju projekta takšnih razsežnosti, se zagotovo porajajo vprašanja o stroških. Naj vas opomnimo, da pri financiranju ne boste prepuščeni le svojim finančnim tokovom. Eko sklad namreč razpolaga s subvencijami, ki znatno olajšajo finančni zalogaj izgradnje.

Investicija v sončno elektrarno se v povprečju povrne v 6–8 letih, njena življenjska doba je do 30 let, kar pomeni, da bo prihranke prinašala več kot 20 let. Pred kratkim je ministrstvo za infrastrukturo v odločanje predalo nov predlog zakona, ki predvideva možnost prodaje viškov električne energije in ob njegovem sprejetju bi se obdobje povrnitve stroškov investicije še skrajšalo. Največ sončne energije se proizvede v toplejših mesecih leta, med aprilom in oktobrom, in za zdaj velja, da neporabljena energija, oddana v omrežje, ni plačana. V kolikor bo nov predlog sprejet, pa bodo lahko lastniki, ki se bodo za postavitev samooskrbne sončne elektrarne odločili do konca leta 2023, viške proizvedene energije unovčili. Več o tem si lahko preberete v prejšnjem blogu.

Kam postaviti sončne celice?

Pri postavitvi sončne elektrarne je pomislek, s katerim se srečamo v začetni fazi načrtovanja, njena lokacija. Lociramo jo lahko na streho objekta ali druge večje površine, ki jih najdemo na posestvu. Površina mora biti dovolj velika – 6 m2 strehe zadošča za 1kWp pridobljene moči. Če se odločamo o postavitvi sončnih celic na strehi, je potrebno pred namestitvijo preveriti, v kakšnem stanju je kritina in konstrukcija. Ob dotrajanosti je priporočljiv razmislek o menjavi, saj imajo sončne elektrarne ob primernem vzdrževanju dolgo življenjsko dobo.

Na količino pridobljene sončne energija vplivajo naklon strehe, njena usmerjenost in senčenje. Streha orientirana na jug in z naklonom 30–35 predstavlja najbolj optimalne pogoje pozicioniranja sončnih celic. Pred postavitvijo sončne elektrarne je potrebno odstraniti morebitne ovire (drevesa, dimniki, bližnje stavbe …), ki bi lahko povzročale neželeno senčenje. Se vam porajajo vprašanja? Nudimo neobvezujoč, brezplačen ogled lokacije in posvet, na katerem bomo možnosti izvedbe projekta preverili na sami lokaciji in razrešili morebitne dileme.

Od načrta od realizacije

V podjetju Moja elektrarna nudimo izvedbo na ključ, vse postopke namreč vodimo namesto vas. Izrišemo načrte, povežemo se z Eko skladom in uredimo pridobitev nepovratnih sredstev, sklenemo pogodbo o priključitvi in seveda postavimo ter vzdržujemo sončno elektrarno.

Največ časa zahteva pridobitev dokumentacije, saj so v te postopke vključeni zunanji organi in podjetja. Sama montaža vzame zgolj dan ali dva, odvisno od kompleksnosti in števila sončnih celic, sledijo zagon, testni vklop ter meritve. Ko so vsi postopki zaključeni, je elektrarna pripravljena na dolgotrajno pridobivanje energije sončne svetlobe.

Izkoristite poletne dni za snovanje naložbe za prihodnost! Okolju prijazna energetska rešitev, zagotovljeni prihranki in neodvisnost od elektrodistribucijskega omrežja – vse to so dejavniki, ki kažejo na velik potencial izkoriščanja sončne energije.